joi, 19 iulie 2012

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, situata la 35 kilometri de orasul Suceava si doar 4 kilometri de orasul Gura Humorului este una dintre cele mai importante manastiri ctitorite de Stefan cel Mare. Denumita si Capela Sixtina a Orientului datorita picturilor exterioare ce infatiseaza Judecata de Apoi pe intreg peretele de apus, Manastirea Voronet a atras atentia in prima instanta cu renumitul Albastru de Voronet considerat de specialisti o nuanta unica, insa de-alungul timpului frescele interioare si exterioare au atras mii de turisti in cautarea a ceea ce inseamna adevarata arta imbinata cu credinta si frica de Dumnezeu.


Forma initiala a fost pastrata aducand un omagiu elementelor bizantine, gotice si altele autohtone. Incepand cu turlele manastirii, pana la usile imparatesti si ferestrele largi, Voronet reuseste sa transpuna atat prin imagini cat si prin forme istoria si credinta neamului romanesc. Calugarii zugravi au ramas anonimi pana acum, insa se cunoaste faptul ca acestia au lucrat sub atentia mitropolitului Grigore Rosca, un erudit telolog a carui chip este zugravit la intrare.
In Manastirea Voronet veti putea vizita moastele Sfantului Daniil Sihastru dar si naosul si altarul care pastreaza iconografia specifica perioadei lui Stefan cel Mare. Picturi ca “Patimile lui Iisus”, “Intrarea in Ierusalim” si “Rugaciunea de pe Muntele Maslinilor”  precum si “Coborarea de pe Cruce”, “Sfantul Teodor” si “Tabloul votiv” transfera fiecare turist de la spiritual la uman si invers.
Pe fondul albastru, peretele de sud este pictat cu istoria genealogica a Mantuitorului Iisus Hristos numita si “Arborele lui Iesei” iar pe coloanele Manastirii Voronet sunt infatisati vechi filosofi ai Greciei antice. Datorita faptului ca manastirea a fost ctitorita la rugamintile parintelui Daniil Sihastru, in stanga usii de la intrare sta zugravit chipul acestuia ce vegheaza activitatea de zi cu zi a calugaritelor ce traiesc armonios viata duhovniceasca. Daniil Sihastru este cunoscu ca sfatuitor al domnitorului Stefan cel Mare in lupta cu turcii. De altfel calugarul a initiat o miscare isihasta adunandu-si ucenici la schiturile si manastirile din apropiere si a fost considerat  sfant inca din timpul vietii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu